Verdiepingsklas groep 2 schooljaar 2022-2023
Op 28 september gaan wij weer van start!!
28-09-2022
Joehoe, vandaag zijn we begonnen, best spannend! We starten vanmorgen met een gesprek over verwachtingen.
Centrale vraag: Wat verwachten jullie van de Verdiepingsklas? De kinderen die al wat langer in de Verdiepingsklas zitten, herkennen zich in de verhalen van de nieuwe kinderen en zij vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar.



Hierna beginnen we direct met filosofie in kleine groepjes. De meest bijzondere vragen behandelen we in de grote groep. Door te filosoferen speel je samen een gedachtenspel waarmee je elkaar op een andere manier leert kennen. Bovendien leren kinderen ontzettend veel door op deze manier samen na te denken.
Na het buitenspelen kiezen de kinderen allemaal een onderwerp, dat kan techniek, wetenschap of bijvoorbeeld een vreemde taal zijn.

Natuurkunde

Statische elektriciteit
Dit was mijn eerste dag op de verdiepingsklas!
Echt heel leuk was het maar laten we beginnen met mijn naam.
Ik ben Dex Blaakman, een positief jongetje en ben 9 jaar. Ik zit op de school: ”Obs Breskens” , dat is een leuke school.
Ik vind het hier ook leuk en ja ik heb nieuwe mensen wel ontmoet en het was een leuke dag. Dat was het!
Met vriendelijke groet,
Dex
12-10-2022

Halloween

Een griezelig kostuum
Vandaag een onderzoeksopdracht

Geesten die jagen op de zielen van levende mensen. Spoken en skeletten die over straat zwerven. Op steeds meer plaatsen in Nederland wordt op 31 oktober Halloween gevierd. Hebben jullie hier ook wel eens aan meegedaan?


Weten jullie waar het feest vandaan komt en … hoe je het viert?
Je gaat onderzoeken waar Halloween vandaan komt. Daarna ga je zelf Halloween vieren. Je schrijft een griezelverhaal en ontwerpt kostuums en versieringen voor Halloween.

De legende van OBS De Zeemeeuw


Glenn vertelt. Hij wordt achtervolgd in zijn supergriezelig verhaal…brrr
02-11-2022


Vandaag wordt het prentenboek: ‘Het meisje dat nooit fouten maakte’, wordt voorgelezen.
Op de volgende vragen worden er in tweetallen antwoorden gegeven:
Wat is volgens jullie de boodschap van dit boek? Wat wil dit boek jullie vertellen?
Wat betekent die boodschap voor mij persoonlijk?

DE BOODSCHAP OVER HET PRENTENBOEK
Ik ga jullie vertellen over de boodschap van het prentenboek. Een meisje genaamd Isabella die altijd geen fout maakte, altijd geen ene fout.
Hoe mijn boodschap er voor het prentenboek is
Mijn boodschap voor het boek is, dat ik soms een fout maak of soms ook niet. Bijvoorbeeld je krijgt je toets cijfer terug en je krijgt een 7,5 en een ander zegt: ‘Ik heb een beter cijfer dan jou’, dan is het niet leuk.
Geschreven door Aline


16-11-2022

Wat gaan we vandaag doen??
Leren programmeren met de micro:bit!


De micro:bit is een minicomputer (zo groot als een bankpasje) met 25 ledlampjes en diverse sensoren.

We kijken samen naar het introfilmpje Wat is de micro:bit? via YouTube. Hierna gaan de kinderen zelf aan de slag. Ze leren hun naam en een getal op de micro:bit te zetten en maken dat zichtbaar met 25 ledlampjes. Zo creëren ze een persoonlijke led-naambadge. Als ze de code hebben geprogrammeerd op de computer en in de preview hebben gekeken of hij goed is, dan kan de code op de micro:bit worden gezet. De kinderen kunnen nu zelfstandig verder met het programmeren van bijvoorbeeld geluid.



Vandaag hadden we het over een microbit. Je ging naar een website. We kregen een microbit, die je mocht gebruiken. Het was een super leuke opdracht om te doen. Aline

Vandaag werkten we met micro bits. Je kon ze zelf programmeren om opdrachten uit te voeren. Dat deed ik met kleine stukjes javascript. Ik had er samen met mijn maatje een Compass mee gemaakt: muziek, stukjes tekst en icoontjes. Ik vond het superleuk en ga er zeker thuis mee verder.
Matthiz


30-11-2022
We beginnen vandaag met 2 activiteiten en na 35 minuten wisselen we van activiteit.
Activiteit 1 is het spel Leren leren 
Leerlingen racen door het (school)werk en vliegen daardoor nogal eens uit de bocht. Deze racers hebben vaardigheden nodig om op koers te blijven.
Via kennis- en inzichtvragen worden tijdens het spel zoveel mogelijk punten verzameld. Na afloop kunnen leerlingen de executieve functies toepassen bij het verwerken van opdrachten.
Door dit spel te spelen zullen leerlingen bewustwording krijgen van executieve functies en leren nadenken over hun eigen handelen, leren-leren dus.

Bij activiteit 2 kiest elke leerling iemand waarmee hij of zij nog geen activiteit heeft gedaan dit schooljaar. Samen kiezen ze een web kwestie en werken deze uit. De opdracht moet uitdagend genoeg zijn.
Hallo, wij zijn Ilse en Marieke
Wij hebben vanochtend aan een web kwestie gewerkt. Ilse deed het over kerst en Marieke over heksen. We hebben ook een spel gedaan. Het heet: leren, leren race spel. En we hebben weer aan ons onderwerp gewerkt. Ook hebben we nog aan onze presentatie gewerkt.
Marieke en Ilse

Na de pauze werkt iedereen aan het eigen onderwerp.

14-12-2022
Vandaag zijn we gestart met de presentatie van Marieke en Lisa over…

Een berichtje over de presentatie van Marieke en Lisa, door Lisa
Ik vond het spannend om de presentatie te doen, maar ik vond het wel leuk om hem te maken en ik heb er heel veel van geleerd. Ik vond het ook een beetje gek om hier een presentatie te maken want normaal doe je dat op school, maar ik vond het wel heel leuk.
Vervolgens hebben we aan ons onderwerp en de presentatie gewerkt.
Na de pauze volgde de kerst-keuzeopdracht


Opdracht: Hoe blaas je een kerstbal?
Na het bekijken van het filmpje, beschrijf je op je eigen manier het blazen van een kerstbal. Dit kan door het schrijven van een verhaal, het tekenen van een strip of het schrijven van een stappenplan voor de glasblazer.

Opdracht: Schrijf een toneelstuk over de koning en de kersttoespraak.
Maak een voorstelling over de koning die de kerstboodschap uitspreekt. Dit mag je ook echt uitspelen!


11-01-2023
Vandaag beginnen we met twee presentaties.
Matthiz en Aline deden hun presentatie over Rusland

Vandaag heb ik een presentatie voor de groep gehouden over Rusland het ging heel goed. Ik heb veel over Rusland geleerd tijdens het voorbereiden van de presentatie. Die deed ik samen met Aline. Ik hoop dat mijn klasgenoten er veel van hebben geleerd, ik tenminste wel!
-Matthiz-
Ilse en Fien hielden hun presentatie over Filipijnse spookdieren

Hallo wij zijn Fien en Ilse en wij hebben een presentatie gehouden over het Filipijns spookdiertje. Wij hadden in de presentatie dingen over het spookdiertje verteld. We hadden de dia’s verdeeld hoe we ze gingen vertellen en de samenwerking ging gewoon goed.
Hierna gaat één groep aan de slag met het spel Leren leren en de andere groep gaat in tweetallen een opdracht van Webkwestie maken. De opdracht moeten ze allebei leuk vinden en zeker uitdagend genoeg zijn.

Ook bij een Webkwestie worden er proeven gedaan. Deze is fantastisch gelukt!!

Na de pauze werkt iedereen aan de eigen opdracht.



Als je samen een techniekopdracht hebt volbracht en het werkt ook nog….
Hoe breng je dat goed in beeld, als een filmpje niet gaat? Zo!

25-01-2023
Vandaag gaan we schaken, dit doen we samen met de plusklas van Elevantio.


Schaken
We hebben vandaag geschaakt in de verdiepingsklas.
Ik vond het leuk, dus ga ik het vaker doen.
Milan

Schaken
Vandaag heb ik geschaakt in de verdiepingsklas. Ik vond het erg leuk. Ik ga ik het thuis ook doen.
Groetjes Tieme
Schaken
Vandaag hebben wij geschaakt in de verdiepingsklas. Het was heel leuk om te doen en makkelijk te leren.
Dit was mijn eerste keer schaken dus wel een beetje spannend, maar gelukkig lukte het om het te leren en ik ga het zeker vaker doen.
Matthiz
Na de pauze wordt er verder gewerkt aan het eigen onderwerp en de presentatie!


08-02-2023
Vandaag zijn we begonnen met de volgende 3 activiteiten:

-
Het Journaal, dit is een persoonlijk dagboek, met vragen over jezelf of over hoe je omgaat met anderen. Ook staan er opdrachten waarbij er gevraagd wordt wat je graag zou willen kunnen, ‘het belangrijkste dat ik wil kunnen of bereiken is…’ Dat is de eerst
-

e stap. Stap 2 vraagt: ‘kan ik dat leren?’ en ‘hoe kan ik dat leren?’. Bij stap 3 maak je dan een plan bij stap 4 voer je het plan uit. Dus denk niet te snel dat het te moeilijk is, maak een plan en je bent al een stapje dichter bij je doel. Leren leren heet dat ook wel.
-
Webkwestie in tweetal. Hier kiezen de kinderen een onderwerp dat ze aanspreekt en dat bovendien uitdagend genoeg is.
-
Schaken.

Na de pauze hebben we verder gewerkt aan ons onderwerp en onze presentatie.



01-03-2023
Wat gaan we vanmorgen allemaal doen?
Viyan en Lars gaan het vertellen.


Viyan
Vandaag was het weer plusklas en dit is wat we hebben gedaan.
We kwamen eerst binnen. De juf legde uit wat we gaan doen en we mochten tweetallen maken en ik en Matthiz gingen samen. We hadden samen een mindmap gemaakt en dat was heel leuk. Daarna gingen we wisselen. En daarna hadden we parels gemaakt. Je zoekt een onderwerp en je kijkt het filmpje. Ook krijg je een blaadje met cirkels en daarop moet je opschrijven wat je in het filmpje hebt gezien. En daarna gingen we weer wisselen en gingen Matthiz en ik schaken en het werd 2-1 voor Matthiz. En dat was het.


Lars
Vandaag was een nieuwe dag op de plusklas en we hebben dit gedaan:
We kwamen eerst binnen en toen legde de juf uit wat we gingen doen. De juf zij dat we met parels gingen werken. Dat is eerst een filmpje kijken en dan moet je op een papier in bubbels belangrijke dingen opschrijven. We gingen ook een mind map maken en we gingen schaken.



15-03-2023

Proefjes……….proefjes……………proefjes……………….
Vandaag gaan de kinderen in tweetallen een proefje voorbereiden

Criteria voorbereiding:
-
Wat heb ik ervoor nodig?
-
Is dat uit te voeren?
-
Beschikken we daarover in de klas?
-
Kan dat qua tijd?
-
Heb ik de materialen?
-
Wat neem ik mee?
-
Wat moet de juf meenemen?
-
Is het uit te voeren qua veiligheid voor de klasgenoten?
-
-
Kan het in de klas?
-
Wat voeren wij uit?
-
Wat voert de juf uit?

Na de voorbereiding:
-
-
Kopieer het bijbehorende formulier op een word document. Vul de eerste vragen in.
-
Vooral de vraag: Wat denk ik dat er gaat gebeuren?
Belangrijk: Niet vooraf uit proberen!!!
Na de uitvoering:
-
-
Je vult nu de vraag in: Wat is er daadwerkelijk gebeurd?
-
-
Was dat de bedoeling? Is het gelukt? Wat doe ik de volgende keer anders?



29-03-2023
Vandaag hebben we een vol programma met 3 presentaties en een proefje uitvoeren.

Eerst moet er nog wat worden voorbereid, daar maken we eerst tijd voor…



We starten met de presentaties

Sport

Konijnen

De vos

Giraffen

Hallo, vandaag heb ik een proef gedaan. Ik moest een mini speedboot maken en het was heel simpel te maken, maar hoe het werkt snappen we nog niet helemaal en zoeken we uit.
We begonnen met water in een bak te doen en daarna legden we het speedbootje, dat we hebben uitgeknipt op het water. Er zat een gat en een streep. We deden een beetje afwasmiddel op het uiteinde van een potlood daarna stipten we het potlood in het gaatje en hij begon snel te varen. We waren allemaal onder de indruk, wij dachten dat het afwasmiddel “phobic” was van het papier maar dat weten we niet zeker. Dit proefje deed ik met Dex.
-Matthiz


Hallo Iedereen
Vandaag had ik samen met Matthiz ons proefje uitgevoerd.
We moesten een speedboot maken en hoe het werkte zijn we nog aan het uitzoeken.
Wat je nodig had was een bak met water wat afwasmiddel en je speedbootje.
We denken dat het zo werkt maar we zijn nog niet 100% zeker.
Wij denken dat het afwasmiddel een phobia/bang was van het papier.
Ik heb vandaag ook met Glenn, weer een klasgenoot, een presentatie gedaan.
We deden het over de vos en dat was het wel.
-Dex
12-04-2023
Vandaag zijn we verder gegaan met de proefjes….

Bellen in bellen

Bellen in bellen
Marieke en Fien hebben het proefje Bellen in bellen voorbereid
Vraag 1: Denk je dat je een zeepbel in een zeepbel kunt blazen??
Antwoord: Ja! 😆
Vraag 2: Wat is er gebeurd??
Antwoord: Een bel in een bel, de bel kan knappen.
Vraag 3: Hoe denk je dat dit komt??
Antwoord: Door de druk.

Potlood in water


Onzichtbare stof

Onzichtbare stof

En er wordt natuurlijk ook nog gewerkt aan de presentatie!
10-05-2023
Vandaag starten we met het proefje Peper en Zout

Statische elektriciteit

Nagedacht over het (bijna) afgelopen schooljaar en jouw impressie weergegeven in een poster.


Ook werken we verder aan onze Mindmap, die we later presenteren aan de groep.

24-05-2023

Vandaag hebben we een nieuw spel geïntroduceerd, het spel heet Denkdobbelen. Een pilotgroep, bestaande uit Ilse, Dex, Fien en Lisa heeft het uitgeprobeerd en dit aan de groep uitgelegd.

Zo pak je het aan:
In de rode wolk moeten 2x 4 werkwoorden ingevuld worden, dat zijn: kunnen, mogen, moeten en willen. In de blauwe wolk moeten zelfstandig naamwoorden worden geschreven, mensen, dieren, dingen, eten, fantasiewezens of eten. In het meervoud geschreven. In de groene wolk worden tijd of plaatsbepalingen geschreven, welke plaats of in welke tijd. In de gele wolk moeten werkwoorden worden geschreven, dingen die je moet doen. Speel je met meerdere kinderen, dan dobbelt ieder een kleur en daaruit komt een vraag. Je geeft antwoord op de vraag. Daarna pak je een kaartje met verdiepende vragen, als ‘denkt iemand daar anders over?’

Ook heeft een groepje filosofie gedaan, zij hebben samen antwoorden gegeven op filosofische vragen, vragen over het leven.
Hier wordt de laatste hand gelegd aan de poster.



In het Engels kwartetten is ook spannend.
Deze keer zijn we geëindigd met een presentatie over Schildpadden! Super informatief.

07-06-2023